PESTRA ZADNJA SEPTEMBRSKA NEDELJA V SENTJANZU

Events26th januar 20130 Commentsmatic
1

Sentjanz | 27.9.2015

1Zadnjo nedeljo v letošnjem septembru smo svetovni dan turizma v Šentjanžu obeležili še posebej aktivno. Že zjutraj ob deveti uri smo se zbrali na štartu rudarske tematske poti Tk pav, kjer je Turistično društvo Šentjanž skupaj z županom Občine Sevnica Srečkom Ocvirkom in gozdarjem, planincem ter naravovarstvenikom Jožetom Prahom odprlo na stežaj prvi dve gozdni okni v Sloveniji.

Prvo od njiju pohodniku usmeri pogled na gozdni rob, drugo pa na pravo redkost v Sloveniji, šotni mah, na katerega nas je pred dvema letoma opozoril publicist in okoljevarstvenik Anton Komat. Prav on je prispeval strokovno besedilo na opisni tabli pri šotnem mahu in nam je imel v nedeljo prav tako in vedno znova marsikaj za povedati. Sprehod do Črne mlake in šotnega mahu je bil zanimivo in nepozabno doživetje, saj smo ob pripovedovanju Jožeta Praha in Antona Komata postali še bolj pozorni na naravne danosti, ki nam jih rudarska tematska pot Tk pav ponuja in jih sicer ob bežnem sprehodu po njej sploh ne opazimo. Ideja gozdnih oken, katere pionirji smo po zaslugi Cvete Jazbec ravno v Šentjanžu in jo je velikodušno pozdravila tudi Turistična zveza Slovenije, se bo širila naprej, po Rudarski tematski poti Tk pav, pa tudi po občini Sevnica oz. celotni Sloveniji.

{AG}tkpau{/AG}

Slabe pol ure pred dvanajsto pa se je nedeljsko dogajanje v Šentjanžu premaknilo v center kraja, k Repovževi štali, kjer smo v edinstveni galeriji na prostem otvorili razstavo del slikarske kolonije ArtEko Šentjanž 2015, ki se je prve štiri dni letošnjega julija zgodila v Peklu pri Šentjanžu na domačiji družine Felicijan. Organizatorja dogodka sta bila tudi letos Turistično društvo Šentjanž in Zavod Qra iz Sevnice. Rdeča nit tudi letošnjega ArtEka Šentjanž je bila ustvarjalna reciklaža. Tako so umetniki slikali na platna napeta na stare okenske okvirje, odpadno steklo, ogledala, panjske končnice ter iz materiala, ki so ga našli v bližnjem gozdu izdelovali različne objekte.

{AG}arteko-otvoritev-sentjanz-2015{/AG}

ArtEko Šentjanž 2015 je tudi letos postregel z mednarodno udeležbo sodelujočih. Tako so v Peklu poleg Ane Žerjal iz Nove Gorice, Tomaža Dernovška – Vinčija iz Vač, Jožeta Šubica iz Maribora, Vesne Davidovič in Tonija Vučajnka iz Dobove, Mojce Marije Vilar iz Domžal, Ane Jazbec in Matica Svažiča iz Sevnice ter domačinke Elene Sigmund, ustvarjali tudi Dime Temkov iz Makedonije, danes pa živeč v Ljubljani ter Tamara Grbavac in Mišel Stojanović iz Hercegovine. Umetniška vodja tudi letošnjega ArtEka Šentjanž pa je bila Jerca Šantej iz Sevnice, slikarka in najmočnejši člen Zavoda Qra. Vseh pet let se je s slikarji družil, in nič drugače ni bilo letos, tudi publicist in okoljevarstvenik Anton Komat. Ob nedeljski priložnosti je bila izdana tudi knjižica z naslovom Stoletna voda, za katero je besedilo prispeval ravno Anton Komat.

Dogodek so še kako popestrili domači glasbeni umetniki in zvesti spremljevalci ArtEka, Zoran Košir na kitari, Matija Vidmar na bongih in Andrej Fon na saksofonu.
Skozi celotno dopoldne in še malo proti popoldnevu pa se je na trgu v Šentjanžu prav tako v organizaciji Turističnega društva Šentjanž v nedeljo odvijala že peta Šentjanška tržnica. Predstavile so se domače gospodinje, kmetje in rokodelci od blizu in daleč, ki so na ogled in v prodajo postavili svoje izdelke in pridelke.
Ta nedelja je bila zagotovo eden od vrhuncev letošnje jeseni v Šentjanžu, ki sicer vabi skozi celo leto. Veselimo si srečanja na dogodkih, ki sledijo. Eden od njih se bo zgodil že zadnjo soboto v oktobru, ko se bomo prav tako v organizaciji Turističnega društva Šentjanž v sklopu krajevnega praznika podali po Poteh Milana Majcna. Lepo povabljeni!
Petra Majcen