Delo, ki je izbrano za marčevsko steklenico kolekcije Artselection predstavlja naravo v njeni primarni lepoti.
ANA JAZBEC
OBLIKOVALKA

MOJCA MARIJA VILER / ARTSELECTION / JANUAR

1. Kaj predstavlja tvoje delo, ki je prezentirano na marčevski ediciji linije vina Artselection?

Delo, ki je izbrano za januarsko steklenico kolekcije Artselection predstavlja problem odpadkov v današnji družbi. Lahko so seveda izjemno škodljivi in za nekatere pomenijo zelo dobičkonosen posel, vendar moramo na vse skupaj gledati z nekakšno vizijo za prihodnost, ki ponuja rešitev, ne pa vedno samo črnogledega pogleda na situacijo. Kakšni odpadki lahko postanejo uporabni, kako z njimi ravnati in kako se lahko lotimo problema z novimi idejami in z drugačno perspektivo? Bela in črna podlaga na polovicah okna predstavljata dve možnosti pogleda na krizo, ki je vseprisotna.

2. Kaj zate pomeni Arteko?

Arteko zame predstavlja ustvarjalno platformo z ogromno možnostmi za ustvarjanje, učenje, povezovanje ter »odlop« iz vsakdana v naravo med podobno misleče.

3. Kaj ti pomeni lastno ustvarjanje?

Njena subtilnost in krhkost je zaznamovana v risbi in barvnih ploskvah. Osnovna misel nas torej pripelje do matere narave, njenih dobrot in tudi neusmiljenih
odgovorov na naše ravnanje z njo. Ohranimo in čuvajmo jo, saj nam daje vse, kar potrebujemo za življenje.«

4. Na kakšen način vidiš povezavo med umetnostjo in vinom?

Opazim veliko vzporednic med umetnostjo in vinom. Navsezadnje je tudi ustvarjanje oz. pridelava vina posebna vrsta umetnosti. Postopek je kompliciran in tisti/e, ki se s tem ukvarja/jo mora/jo to delati s srcem in zagonom ter natančnostjo in veliko znanja, da je rezultat res dober. Vsekakor smo s projektom Artselection odstopili od klišeja, ki pravi da umetniki/ce vino samo pijejo!